Kontroltårn, Københavns Lufthavn

Kontroltårnet i Københavns Lufthavn er udformet med et signifikant udtryk i høj kvalitet. Projektet består af tre hovedelementer: Den flade basebygning, det 21 etager høje tårn og øverst oppe CAB – ”det store øje”, hvorfra flyvelederfunktionen varetages.

Kontroltårnet er designet ud fra nogle meget klare funktionsparametre. På den ene side er kontroltårnet en lukket og sikret arbejdsplads – på den anden side er det et udadvendt ikon, der synliggør Københavns Lufthavn udadtil. Det opleves på kilometerlang afstand, og det fremstår som en værdig arbejdsplads for de medarbejdere, der opholder sig i tårnet dag og nat.

I kontroltårnet er der brugt eksklusive materialer, der passer til stedet. Tårnets 72 meter høje skaft er støbt i glideforskallet beton. ”CAB” og øvrige funktioner er udført i stål beklædt med glas.

Flyvelederfunktionerne har en gennemarbejdet taktil stemning præget af ædeltræstrægulve og træ-rumdelere, der optager gulvets niveauspring.

Tårnet er udformet med et tværsnit som en modificeret trekant, hvor den brede side orienterer sig mod landingsbanerne, og den smalle side vender sig mod Dragør. Af sikkerhedsmæssige grunde er glasset på gondolen facetteret. Med en højde på 72 meter opleves tårnet som et markant pejlepunkt på det flade Amager.

Kontroltårnet er lavet på baggrund af en indbudt konkurrence.

Bygherre
Naviair
Samarbejde
Moe & Brødsgaard A/S
Beliggenhed
Københavns Lufthavn
Areal
3.273 m2
Status
Realiseret i 2005
×