Tuborg Bryghus

  • Bygherre

    Det Gamle Bryghus ApS, C/O Oskar Jensen Gruppen A/S

  • Samarbejdspartnere

    EMCON A/S, Alectia A/S, Bo Mortensen

  • Beliggenhed

    Strandvejen 52, 2900 Hellerup

  • Areal

    5.000 m2

  • Status

    Realiseret i 2008

Transformation fra bryghus til moderne arbejdsplads

Tuborg Havnebryggeri blev bygget i 1903 og havde en ølbrygningsfunktion frem til 1996. I dag er det omdannet og udvidet til en kontorbygning, der stadig er forankret i den stærke industrielle arv, men med en klar nutidig tilbygning.

Den kendte danske arkitekt Henri Glæsel tegnede Bryggeriet i Tuborg Havn i 1903. Det blev bygget i to etaper, således jævnligt moderniseret med om- og tilbygninger siden 1926. Året 1996 var sidste gang, der blev brygget øl i de gamle kobberkedler, da Carlsberg Ejendomme solgte Bryggeriet i 2005 med det formål at omdanne kulturarvsbygningen til kontorformål.

Slutmålet med Bryggeri-ombygningen var at bevare så meget af de eksisterende kvaliteter som muligt samt forstærke følelsen af ​​rum og lys. De indvendige trapper og stålsøjler blev renoveret og fornyet. Sammen med kanterne på gulvene blev de malet i pink, grafitgrå og hvid.

En moderne tilbygning dækker en skæmmet facade

En moderne tilbygning blev også tilføjet den nordlige endevæg indeholdende de 'tunge' installationer som elevator, trappe, toiletter og mødelokaler med mekanisk ventilation. Især nordfacaden blev skæmmet af nedrivning af tilbygninger. Derfor var en vending af disse facader urealistisk, så at placere tilbygningen på nordfacaden løste dette problem.

Udvidelsen har et terningagtigt, minimalistisk udseende. Det var aldrig meningen at kopiere den eksisterende bygnings stil og materialitet, men i stedet etablere et nutidigt, underspillet formsprog, for at fremhæve kontrasten mellem nyt og gammelt. Tilbygningen er i størrelse og geometri mindre end det store Bryggeri og fremstår efter hensigten – en klart selvstændig bygning.

Bryggeriets tunge murstens- og granitfacader er et stort, solidt, imponerende bygningsværk med store proportioner kombineret med talrige, mindre detaljer. Sammen får det bygningen til at virke endnu større. Således var facadernes proportioner afgørende for tilbygningens samspil med Bryggeriet. Derfor er bygningens facade opdelt i et krydsmønster med store proportioner, som kan stå op til Bryggeriets store lodrette vinduespartier.

Tilbygningen er udført i sortmalede stålprofiler og store glaspartier. Bygningen er beskyttet mod sollys af vandrette lameller, som yderligere er med til at nedtone bygningen på Strandvejen-siden.

Andre projekter
Radiohuset
Pakhus 48
Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering