Bofælleskab for ældre på vej i Nordsjælland

Efterspørgslen på seniorbofælleskaber er høj. I efteråret 2020 starter byggeriet af et nyt seniorbofælleskab Ydungaard i Værløse, hvor 36 nye ældreboliger skal øge trivslen hos ældre.  Vilhelm Lauritzen Arkitekter står bag designet, der skal give mulighed for at dyrke fællesskabet.

Mere end 100.000 ældre føler sig ensomme. Et af de initiativer der kan afhjælpe ensomhed er seniorbofælleskaber. Hele 91 procent af beboerne i seniorbofællesskaber oplever øget livskvalitet, og 75 procent oplever bedre sociale relationer. Det viser en undersøgelse fra Realdania, der danner grundlag for kampagnen ’Rum og fælleskaber for ældre’.

Efterspørgslen på seniorbofællesskaber er langt større end udbuddet, men nu er der endnu ét på vej – Ydungaard i Værløse. Byrådet i Furesø Kommune har netop godkendt at Værløse almennytte Boligselskab opfører 36 ældreboliger med start i efteråret 2020.

”Vi har valgt at bygge netop et seniorbofællesskab, fordi der er et behov i kommunen, og fordi det er den slags boliger, der er efterspurgt. Med byggeriet ønsker vi at skabe rammen for et godt seniorliv i en boligafdeling, hvor de kan dyrke fællesskabet. Det er hele grundtanken med byggeriet, der har et centralt beliggende fælleshus”, siger Niels Teinhart, formand for Værløse almennyttige Boligselskab.

Et samlingsrum med omsorg i centrum
Beboerne får mulighed for at dyrke fælleskabet i en klyngebebyggelse centreret omkring et fælleshus der er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

”Vi ved, at ensomhed er et problem for mange ældre. Det kan arkitekturen dæmme op for med enkle greb. Her har vi formet et centralt rum, hvor boligerne ligger omkring et fælleshus. Intentionen er skabe et socialt samlingsrum, hvor man kan vælge fælleskabet til efter behov”, siger Torsten Stephensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Designet af den nye bebyggelse er inspireret af den nordiske arkitekturtradition.

De små rækkehuse bliver hvide og pudsede med felter i gråbrune tegl. Alle boligerne er gennemlyste med højt til loftet og med opholdsrum, der vender ud med den fælles grønning. Store vinduespartier giver en stærk visuel kontakt til det omkringliggende landskab.

Spredt på grunden skal uderum i læ motivere de ældre til ophold og aktiviteter udendørs, blandt andet overdækkede terrasser.

”Visionen er, at arkitekturen både giver livskvalitet i form af gode boliger og samtidig bidrager til at skabe et trygt område, hvor beboerne drager omsorg for hinanden”, siger Torsten Stephensen.

Projektet er på i alt 3.385 m2 fordelt på et fælleshus og 36 boliger med 2, 3 eller 4 rum.

Byggeriet forventes at være klar til indflytning i januar 2022.

Share on: