Bæredygtigt byggeri

”Vi skal turde tro på træ som et naturligt materiale”

11. april 2019

Hvordan kan træ udvikle og udfordre konventionelle metoder og materialer? Og hvordan får vi skabt politisk manøvrerum til at udvikle nye byggeformer? Det var to af hovedpunkterne på Vilhelm Lauritzen Arkitekters nyligt afholdte bæredygtighedsseminar, der havde besøg af en række spændende oplægsholdere.

Gennem faciliterede diskussioner og indlæg fra oplægsholdere blev deltagerne udfordret og til tider provokeret på alt fra nutidens ’respiratorhuse’ og betonbegejstring til glemte trætage, alternativ isolering og genbrugstræ.

Blandt oplægsholderne var Frank Erichsen fra DR-programmet Bonderøven, der kom med budskabet om, at hvis byggeriet i Danmark vil være mere bæredygtigt, kræver det et langt bedre samarbejde gennem hele værdikæden. Samtidig udfordrede han byggeriets manglende historiebevidsthed.

”Hvis vi reelt skal forandre noget, kræver det, at sektoren har modet til at gå nogle helt andre veje og samtidig får en langt større praktisk indsigt. Træ er ikke et eksperimentelt byggemateriale, der skal molestreres til ukendelighed for at kunne bruges i moderne byggerier. Vi skal turde have tillid til træ som et naturligt materiale,” sagde Frank Erichsen.

I kølvandet på seminaret arbejder Vilhelm Lauritzen Arkitekter videre med at videreudvikle nye, bæredygtige aktiviteter i samarbejde med udvalgte bygherrer og rådgivere.

”Som branche skal vi oppe os på bæredygtighedsområdet. Gennemsnitlige byggerier er i dag kommercielt bygbare, men meget langt fra at være bæredygtige. Klimaet har behov for, at vi ikke bare bygger, som vi altid har gjort – i hvert fald ikke som vi har gjort de seneste 50 år,” siger Michael Schytt Poulsen, associeret partner hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter og designansvarlig på Danmarks foreløbigt højeste træbygning, der er undervejs på Østerbrogade i København.

Bæredygtigt byggeri