Fotograf: Kentaroo Trymann
Fotograf: Kentaroo Trymann

Svensk arkitekturpris til Vilhelm Lauritzen Arkitekter

10. september 2018

Lige ned til elven Nissan ligger svenske Halmstads nye prestigebyggeri Borgen, der består af 179 lejelejligheder fordelt på otte bygninger op til seks etager. Byggeriet er tegnet af danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Liljewall fra Sverige. Projektet er realiseret på baggrund af en konkurrence udskrevet i 2012 af det svenske boligselskab HFAB om udviklingen af en gammel havnegrund med udsigt til elven.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter vandt i 2012 sammen med Liljewall konkurrencen om Halmstads nye havneområde på baggrund af en arkitektonisk vision om enkle bygninger med inspiration fra klassiske byhuse og pakhuse, hvor en åben struktur sikrer alle beboere udsigt til floden.

Det er udførelsen af denne vision, der nu har vundet områdets arkitekturpris, som hvert år uddeles af Halmstad Kommune og afgøres af borgerne.

Vi er utroligt glade for den her pris. Det forpligter at tegne bygninger i et gammelt område ud til vandet. Vi skal på én gang skabe et område, der både er æstetisk og åbent med adgang til vandet, men samtidig også er et trygt nærområde for beboerne. Så vi er stolte over, at byen synes, vi er lykkedes med det,” siger Michael Schytt Poulsen, associeret partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Begrundelsen for prisen er, at den nye klynge af huse binder det ældre, centrale Halmstad sammen med et nybygget område, og de stejle tage og kombinationen af lyse og mørke facader giver den ældre havn karakter.

Borgen er et meget velimplementeret projekt lige fra helhed til detaljer. Materialevalget er af høj kvalitet, og bygningerne er flot tilpasset Söder-områdets karakter og elven,” siger Kajsa Sparrings, stadsarkitekt i Halmstad Kommune.

Prisen er et godt eksempel på et voksende svensk marked for danske arkitektvirksomheder, der lige nu har godt fat med en lang række projekter. Den seneste nordiske opgørelse Sector Review fra 2017 viser en samlet stigning i brancheomsætning for danske arkitektfirmaer på det nordiske marked.

Fotograf: Kentaroo Tryman

×