Træ-projekt tester frivillig bæredygtighedsklasse

30. september 2020

Frem mod 2023, hvor den nye frivillige bæredygtighedsklasse træder i kraft, skal 31 projekter med støtte fra Realdania afprøve ordningen. Et af de udvalgte projekter er 115 nye familieboliger i træ tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter for Boligselskabet Sjælland.

Det bæredygtige byggeri i Danmark får snart endnu flere systematiserede erfaringer at trække på. I 2023 træder den nye bæredygtighedsklasse i kraft, men inden da skal den testes. Realdania åbnede i juni for en pulje, hvor bygherrer kunne søge støtte til afprøvningen og har nu udvalgt 31 projekter, der dækker både offentlige og private byggerier over hele Danmark.

Et af de udvalgte projekter er 115 almennyttige familieboliger i træ, der skal ligge i det nye boligområde Skousbo ved Viby Sjælland. Bag projektet står Boligselskabet Sjælland, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Adserballe & Knudsen og Holmsgaard Rådgivende Ingeniører.

”Vi er meget glade for Realdanias støtte til projektet. Det skiller sig ud, fordi det både er i træ og et almennyttigt byggeri. Ofte er der ikke budget til at certificere almene projekter, som der ellers traditionelt bliver bygget mange af i Danmark. Derfor har vi her en unik chance for at indsamle viden.”

– Hans Rosenberg, arkitekt MAA og bæredyg-tighedsudvikler hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Et prisnomineret træ-samarbejde fortsætter

Holdet bag de nye træboliger ved Skousbo, er også holdet bag bl.a. Skademosen ved Roskilde, der i 2019 stod færdig som Danmarks foreløbigt største boligbyggeri i træ. Samarbejdet har udløst en nominering til Procesprisen 2020, og de nye boliger ved Viby Sjælland bliver da også opført med udgangspunkt i de tidligere erfaringer.

”I flere år har vi som hold arbejdet ambitiøst på at udvikle gode boliger i ren træ, så det nye projekt bygger allerede på solide erfaringer. Nu får vi mulighed for at systematisere og dele den viden i stor skala og bidrage til mere og bedre bæredygtigt byggeri,” siger Hans Rosenberg.

Træboligerne bliver opført som treetagers familieboliger i store, præfabrikede trækonstruktioner med facader i skifer og træ. Boligerne forventes at være klar til indflytning i 2023.


Tilskud skal dække udgifter

Som en del af en samlet pulje på 5,8 millioner kroner modtager hver bygherre op til 200.000 kroner til at dække nogle af udgifterne til ordningen, bl.a. analyser, rådgivning og dokumentation.

“Der ligger et enormt potentiale i den frivillige bæredygtighedsklasse, og der er ingen tvivl om, at den vil kunne skubbe byggebranchen i en endnu mere grøn retning. Men det kræver, at afprøvningen fra begyndelsen kommer hele vejen rundt,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Ordningen bliver administreret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der over de næste to år indsamler erfaringer fra test-projekter til en offentlig tilgængelig casebank.

Læs mere på Realdanias hjemmeside her.