Tuborg Bryghus

Bryghuset i Tuborg Havn er opført i 1903 med Henri Glæsel som arkitekt. Bryghuset er opført i to omgange, og siden 1926 er det løbende blevet moderniseret med om- og tilbygninger. Glæsels mest kendte værk er Magasin på Kgs Nytorv. Tuborgs bygninger har altid været tegnet af landets bedste arkitekter – Anton Rosen har tegnet den tidligere administrationsbygning, der ligger ved siden af bryghusbygningen.

Den sidste gang, der blev brygget øl på de gamle kobberkedler, var i 1996. I 2005 solgte Carlsberg Ejendomme Bryghuset til Oskar Jensen Gruppen A/S, som ville istandsætte og indrette den bevaringsværdige bygning til kontorformål.

Målet for Vilhelm Lauritzen Arkitekters istandsættelse af selve Bryghuset er, at de rumlige og lysmæssige kvaliteter bevares og styrkes. Samtidig er der opført en tidssvarende tilbygning ved nordgavlen indeholdende de ”tunge” installationer, såsom elevator, trappe, toiletter og møderum med mekanisk ventilation.

Bryghusets nordfacade og i mindre grad østfacade var skæmmet af nedrivninger af tilbygninger. En tilbageførsel af disse facader var derfor ikke realistisk, så placeringen af tilbygningen på nordfacaden løser facadeproblematikken.

Tilbygningen fremstår kubisk og minimalistisk i sin fremtoning. Det har ikke været intentionen at mime den eksisterende bygnings formsprog og materialitet men at lægge noget på siden af denne og gennem et nutidigt og underspillet formsprog fremhæve kontrasten mellem nyt og gammelt. Tilbygningen er i størrelse og geometri mindre end det store bryghus, og fremstår som netop en tilbygning. Tilbygningen har et udtryk og en form, så den tydeligt kan aflæses som en selvstændig bygning.

Med bryghusets tunge murstens- og granitfacader fremstår det som et stort, massivt og imponerende bygningsværk med store proportioner kombineret med mange detaljer i små proportioner, som tilsammen får bygningen til at virke endnu større. Det er derfor vigtigt, at tilbygningen arkitektonisk kan klare sig ved siden af bryghuset, og proportioneringen af facaderne er afgørende for tilbygningens samspil med bryghuset. Bygningens facade er derfor opdelt i et kryds i store proportioner, som kan måle sig med bryghusets store vertikale vinduespartier. Dette giver den ”lille” tilbygning arkitektonisk styrke i forholdet til bryghuset.

Tilbygningen er udført i sortmalede stålprofiler og i store glaspartier. Bygningen er solafskærmet med vandrette lameller, der yderligere er med til at nedtone bygningen ud mod Strandvejen.

De interne trapper og stålsøjler er renoverede og fornyede – sammen med dækforkanterne er disse malet op i rosa, grafitalgrå og hvid bemaling.

Bygherre
Det Gamle Bryghus ApS, C/O Oskar Jensen Gruppen A/S
Samarbejde
EMCON A/S, Alectia A/S, Bo Mortensen
Beliggenhed
Strandvejen 52, 2900 Hellerup
Areal
5.000 m2
Status
Realiseret i 2008
×