Trælasthuset i kork og genbrugsaluminium

Trælasthuset er et nyt parkeringshus i København med en facade af kork og genbrugsaluminium. P-huset er beliggende ved den nye metrostation i Nordhavn og får plads til 350 biler.

Forslaget med at beklæde facaden med et pixeleret relief af kork og genbrugsaluminium vandt i efteråret 2019 den åbne projektkonkurrence udskrevet af By & Havn.

 

Mere end 2.700 m2 kork kommer til at beklæde facaden i kombination med genbrugsaluminium.

Udtrykket er en gestus til områdets historie som et sted, hvor man opbevarede og håndterede træ og samtidig et ønske om at tilføje et bæredygtigt og legende element til Nordhavn som bydel.

Udover at forsyne området med parkeringspladser kommer der langs bygningens kantzone et levende, åbent og grønt område med mulighed for butikker, opholds- og mødesteder samt en Kiss ‘n Ride funktion.

Bygherre
By & Havn
Samarbejde
STED I By og Landskab
Beliggenhed
Nordhavn
Status
1. præmie i åben konkurrence
Status
Under opførelse

Et pixeleret skyggerelief i kork og genbrugsaluminium

Råhuset støbes i beton og beklædes herefter med en facade af felter i kork kombineret med et skelet af hulplader i genbrugsaluminium. Korkpladerne monteres på et skelet af hårdttræ.

Ved at forskyde rammerne med henholdsvis kork og aluminium får huset et pixeleret og detaljeret relief, der giver et levende lys-og skyggespil til facaden. Om aftenen og natten kommer kunstig belysning til at forstærke og fremhæve bygningens og materialernes udtryk.

Når bygningen står færdig, bliver den Danmarks første store byggeri med kork som facademateriale. Et materiale der herhjemme mest er kendt som gulvbelægning i 70’ernes og 80’ernes parcelhuse, men som er udråbt internationalt til at være undervurderet for sine bæredygtige, miljøvenlige og genanvendelige egenskaber.

Facadekork stammer fra korkegens bark, der høstes hvert 9. år, hvorefter det vokser ud igen. Det indeholder ingen kemikalier eller giftstoffer, og så optager det mere CO2 end det udleder i løbet af sin levetid.

I både form og funktion er facadekork oplagt til denne type af projekt. Det er et komprimeret materiale uden for- og bagside, som er 100% naturligt og hårdført over for vind og vejr. Det patinerer smukt, er næsten vedligeholdelsesfrit og så dæmper det naturligt vibrationer og støj, hvilket er en fordel i et parkeringshus.

Parkeringshuset kommer til at ligge ved siden af den nye metrostation i Nordhavn og får plads til 350 biler. Det forventes færdigt i 2022.

“Forslaget fremstår med en afbalanceret helhed, skabt af konsekvente og klare valg, der giver det en særlig stærk og overbevisende karakter. Forslaget skal fremhæves for at frembringe en helhed, der er troværdig og langtidsholdbar og som bidrager med en egenart der giver med- og modspil til både Sundmolen og Trælastholmen.”

– Uddrag fra dommerbetænkningen, By & Havn

×