Skovskolen

I en lysning midt i Gribskov, tæt på Esrum sø ligger studieboligerne, der hører til Skovskolen. Skolen blev stiftet i 1948 for at ruste skovens arbejdere til nye tider. I dag er skolen en del af Københavns Universitet, og uddanner bl.a. naturvejledere og skov- og landskabsingeniører.

Bygningen er opført i træ og tegnet til at trække skoven indenfor, mens den viderefører Skovskolens eksisterende arkitektur.

 

Skovens opstammede fyrretræer står som majestætiske rumdelere mellem bygningerne. Boliglængen står i sortmalet træ placeret i nord-sydlig retning, og mellem bygningerne opstår pladser og arbejdsrum i det fri.

De to etager afsluttes af et tag i sort tagpap med lister, der nedskalerer den udstrakte tagflade i en takt, der korresponderer med skovens stammer. Studieboligerne lægger sig ind i det eksisterende skoleanlæg, hvis smukke længer er et klassisk eksempel på Gerdt Bornebuschs afklarede arkitektur, der harmonisk og enkelt går i samspil med naturen.

Skovskolen designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter

En vigtig del af boliglængens udformning er samspillet mellem de eksisterende bygninger i området.

Den enkle facade er en videreførelse af Skovskolens arkitektoniske tradition i et tidssvarende formsprog. Bygningen har med en sort træfacade, der viser et tydeligt slægtskab med de øvrige skolebygninger.

Beklædningen er seks tommer lodrette brædder med lister, der ligesom listerne på taget underopdeler facadefladerne. Gennem bygningens vinduer brydes solens ligesom gennem skovens træer i fluktuerende, sanselige stråler.

Skovskolen designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Skovskolen Nøddebo
Bygherre
Bygningsstyrelsen
Samarbejde
Hoffmann A/S, Holmsgaard A/S Rådgivende Ingeniører
Beliggenhed
Nødebo
Areal
660 m2
Status
Under opførelse

Ankomsten til huset foregår gennem hovedindgangen mod sydøst, i et stort højloftet rum, der forbinder stueplanet med 1. salen via en bred og robust hovedtrappe. I forbindelse med indgangen ligger et bryggers med afløb i gulvet og udendørs spulehane.

På den måde kan beboerne skaffe sig af med beskidt overtøj og støvler, inden de går igennem den øvrige del af huset. Værelserne er indrettet med eget badeværelse og med plads til opbevaring af tøj og personlige ejendele. De studerende vil typisk opholde sig på skolen i to til tre år. Det er derfor vigtigt, at de får følelsen af at høre hjemme og muligheden for privatliv.

I fritiden kan de studerende lave mad i bygningens fællesrum med køkken og spiseplads. Fra det sydvendte alrum er der adgang til en terrasse og visuel kontakt til en skovlysning mod syd.

Husets interiør er udført i afprøvede, slidstærke materialer med fokus på lyse træsorter og hvidmalede overflader.

Det er et robust hus, der skal kan holde til daglig slitage.

Skovskolen designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Skovskolen Nøddebo
Skovskolen designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
×