Nyt Hospital Nordsjælland

Lige nu bearbejder Vilhelm Lauritzen Arkitekter sammen med Herzog & De Meuron Architekten vinderforslaget om Nyt Hospital Nordsjælland.

Hospitalet opføres som barmarksprojekt, og omfatter opførelse af Nyt Hospital Nordsjælland inkl. selvstændig ”Serviceby” og omkringliggende landskabsarbejder på grunden, der placeres som en integreret del af erhvervs- og boligområdet Favrholm ved Overdrevsvejen syd for Hillerød by.

Region Hovedstaden bygger et nyt hospital til borgerne i Nordsjælland. Ambitionen er at skabe en funktionel, fleksibel og helende ramme til fremtiden.

Region Hovedstadens hospitalsplan sammenlægger de nuværende to hospitaler i Nordsjælland til et nyt moderne akuthospital med netop den fælles akutmodtagelse som et centralt element.

Det nye hospital kommer til at rumme ca. 20 kliniske funktioner og kommer til at dække flere end 310.000 borgere, der før fordelte sig på hospitaler i Hillerød, Helsingør og Frederikssund. Hospitalet får et etageareal på i alt ca. 118.000 m2 og vil indeholde 570 sengestuer inkl. akutmodtagelse og intensivafdeling, samt ambulatorier, operationsrum, billeddiagnostiske funktioner mv.

Bygherre
Region Hovedstaden
Samarbejde
Herzog & de Meuron Basel Ltd., Rambøll UK, MOE ingeniører, Henrik Jørgensen Landskab, Vogt Landschaftsarchitekten
Beliggenhed
Hillerød syd
Areal
118.000 m²
Status
Igangværende Hovedprojekt
Priser
2015 MIPIM Award "Best Futura Mega Project"

Arkitekturen

Det nye sygehus’ bølgende længer kommer til at skyde sig ud og ind i det blidt buede landskab syd for Hillerød. De kurvede facaders tilbagetrækninger favner og indrammer ankomsten, når man som besøgende nærmer sig huset.

På trods af sine 118.000 etagemeter vil Nyt Hospital Nordsjælland ikke fremstå monumentalt og afvisende for patienter, besøgende og medarbejdere. Dets organiske komposition står i stor kontrast til de andre supersygehuse, der i de her år skyder frem. Bygningen er skaleret efter mennesket. I pagt med det omgivende landskab vil huset trods sin størrelse tilbyde en hjemlighed og oplevelse af tryghed til alle, der kommer i kontakt med hospitalet.

Bygningens ikoniske grundplan omkranser det indre beskyttede haverum, der egner sig godt til små forsigtige udeture for svækkede patienter. Det ydre landskabsrum med stier og naturforløb vil være et godt pusterum for stærkere patienter, besøgende og personale.

Menneskelig materialitet

Huset er inddækket i en træfacade, der vil patinere til en naturlig grålig tone. Når man træder ind i bygningen, vil lofter, vægge, fast møblement og mange andre overflader være beklædt med lyse træsorter, der møder øjet og hånden. Nyt Hospital Nordsjælland vil med tiden stå som en patineret, nordisk møbelklassiker – taktil og præget af de mennesker, der har brugt det før en selv.

×