Nordisk Ambassade Mozambique

Den Nordiske Ambassade i Mozambique fremstår som en bearbejdet monolit, underopdelt i to selvstændige ambassadebygninger med en fællesbygning imellem. En stålpergola i taghøjde understøtter grebet om den samlede enhed, og de fællesfaciliteter, der deles brugerne imellem. Biblioteket, møderummene, kantinen og køkkenet.

I sin materialitet, volumen og vinduesproportionering forholder bygningen sig til det lokale klima. De hvidmalede mure lukker sig omkring den trelængede terrasse, der for det meste henligger i svalende skygge. Teglfliserne og de hvidmalede betonvægge er ukomplicerede flader, der er nemme at vedligeholde. Detaljeringen omkring vinduer og døre, recesserne og afskærmningerne for indkik og det kraftige sollys springer naturligt ud af bygningens enkle helhed.

Ambassadebygningen kan ses som en nyfortolkning af den modernistiske arv, som portugisiske arkitekter bebyggede landet med i 1950’erne og 60’erne. Mozambique oplevede på det tidspunkt en periode med eksperimenter indenfor for moderne arkitektur, inspireret af de strømninger, der kom fra Brasilien.

Ambassaden er resultatet af en førstepræmie i konkurrencen om etableringen af Danmarks, Norges og Islands ambassade i Mozambique.

Bygherre
Udenrigsministeriet, Statsbygg
Samarbejde
EKJ A/S
Beliggenhed
Maputo, Mozambique
Areal
3.000 m²
Status
Realiseret i 2000
×