Lufthavnstorvet

Et lille dansk naturlandskab er vokset frem mellem terminal 2 og terminal 3 i Københavns lufthavn. Med tydelige arkitektoniske træk fra de to terminalers brug af nordisk træ, stålsøjler og god rumlighed, skaber lufthavnstorvet en klar sammenhæng, indefra og ud. Lufthavnstorvet har fået et twist, som hylder de danske kyster, hvor passagerer, ansatte og ’meeters and greeters’ kan tage en pause fra en klassisk travl lufthavnsatmosfære.

 

Den rekreative opholdsplads

Flyver man over lufthavnstorvet, vil tankerne automatisk blive ledt hen mod et dansk kystlandskab. Lufthavnstorvet er dækket af lyst granit, som minder om Nordsøen. Små klitter lavet af sandfarvede siddeplinter er placeret, og fra luften er de terrasserede siddeplinter genskabt som bløde bølger i bevægelse. De niveauinddelte siddeplinter byder de besøgende til at opholde sig og benytte det rekreative torv. Kigger man op på de niveauinddelte siddeplinte, vil man få følelsen af at kigge op ad den danske strandbred. På toppen af siddeplintene står siv, bjergfyr og birketræer, der hvisler i vinden, og skud af lette græsser, lupiner og blomsterløg står plantet.

Lufthavnstorvet

En pause i trafikken

Det rekreative lufthavnstorv er et bilfrit område, hvor larmen fra biler, taxaer og bustrafik bliver afskærmet, så man roligt kan benytte pladsen til afsked/ eller velkomst af rejsende.

Siddeplinterne danner ryg mod øst og Øresundsforbindelsens overdækning, og torvet er ovenpå en p-kælder, hvor op- og nedkørslen også bliver skjult af siddeplintene

Tre overdækninger er placeret rundt på lufthavnstorvet og er beklædt i stål og sedum. Fra oven ligner overdækningerne små øer i granitlandskabet, og de skaber en elegant overgang mellem torvet og terminalerne.

En legeplads bestående af et 8 meter langt fly, giver de yngre rejsende mulighed for at udforske lufthavnstorvet, inden de skal videre ud på deres rigtige rejse. Den kreative legeplads er designet af MONSTRUM og står placeret foran lufthavnen.

 

Høj bæredygtighed og lang holdbarhed

Siddeplintene består af en bærende stålkonstruktion og er beklædt med accoya træ, acelyeret newzealandsk Radiata Pine. Der er i alt monteret mere end 20.000 meter accoya træ på pladsen, som med tiden vil patinere. Træet, som er anvendt til siddeplintene er FSC certificeret og svanemærket. Det er cradle to cradle gold, hvilket har en effekt, der giver høj bæredygtighed og en lang holdbarhed, så pladsen kan forblive et fast holdepunkt for fremtiden.

VLA har stået for bygherrerådgivning, skitsering og projektering sammen med MOE. Beplantningen er sket i samarbejde med Henrik Jørgensen Landskab, Monstrum har stået for legepladsflyveren.

Bygherre
Københavns Lufthaven A/S
Samarbejde
MOE, Henrik Jørgensen A/S, Aarsleff/Brdr. Hedegaard, Jakon og Malmos Landskaber
Beliggenhed
Københavns lufthavn
Areal
7.500 m2
Status
Indviet i 2019
×