Kunstforeningen Gl Strand

Kunstforeningen Gl. Strand har til huse i Philip de Langes fredede bygning fra 1750 i København. Borgerhuset er formgivet i hollandsk senbarok, hvor hovedvægten er lagt på facadens udsmykning. Der er lagt en markant segmentgavl over facadens midte, og husets indgangspostal er udformet med kunstnerisk overskud. Husets indre er velbevaret. Sammenlignet med facaden er det mere nøgternt udsmykket med høje, oliemalede paneler og en moderat stuk i lofterne.

Med et budget på 48 mio. kr. er den historiske bygning blevet renoveret med omtanke for husets oprindelige karakteristika og fremtidssikret, så Kunstforeningen Gl. Strand kan byde gæster inden for i en kunsthal af internationalt format.

Bygherre
Kunstforeningen Gl Strand
Samarbejde
Alectia, Enemærke & Petersen
Beliggenhed
Gammel Strand 48, 1202 København K
Areal
1.650 m2
Status
Realiseret i 2010

Fornyelse

For at kunne leve op til nuværende og fremtidige krav til udstillinger har man tilført bygningen nye dele, som sikrer de bedste udstillingsfaciliteter, forbedrer adgangsforhold, og giver plads til nye funktioner som bogcafé og multisal.

Gården mod Læderstræde er åbnet op, og der er etableret en glaselevator til alle etagerne. Ankomsten fra gårdrummet danner en alternativ indgang til den mod Gl. Strand.

Proces og materialitet

Det har i designprocessen været vigtigt at adskille nye tiltag og nye materialer fra bygningens oprindelige og klassiske udtryk. Kontrasten i materialerne er afstemt med funktionerne i huset. I udstillingslokalerne oppe i huset er kontrasten nedtonet til en antydning, så kunsten kan dominere. Gulvene er nænsomt fornyet med sæbebehandlede planker, og paneler, vægge og lofter er nænsomt istandsat.

I stueplan er kontrasten derimod mere fremtrædende og effektfuld. Bogcaféen og billetsalget er blevet møbleret med en skranke og bogreoler, der med en organisk foring transformerer rummet.

Donationer fra en række danske fonde har gjort det muligt for kunstforeningen Gl. Strand at gennemføre en renovering af foreningens bygning ved Slotsholmskanalen.

×