EfterLaden Folkemødepavillon

Byggeaffald bliver til en genanvendelig træpavillon

Rester fra en byggeplads er blevet til træpavillonen ’EfterLaden’ på Folkemødet 2019. Pavillonen skal lægge hus til arrangementer om fremtidens bæredygtige og klimavenlige løsninger i byggeriet – en branche der er én af verdens største udledere af drivhusgas.

Med en central placering nær Allinge havn skal træpavillonen både kunne håndtere et stort menneskeflow og samtidigt danne en inkluderende ramme for de events, som foregår på scenen. Pavillonen bliver opført ved Allinge Røgeri ved en offentlig sti langs vandet, som fortsat skal være tilgængelig under Folkemødet. Det har stillet store krav til design. I stedet for at gøre pavillonen til et stop ved siden af stien som de besøgende så aktivt skal vælge til, har vi trukket pavillonen fra hinanden og ladet stien passere igennem. Det skaber et rum for åben dialog og debat, hvor de forbipasserende bliver en del af aktiviteterne.

Træpavillonen er opbygget i fem forskudte moduler, der helt eller delvist er overdækket som pergolaer. Et af modulerne udgør selve scenen, som bliver indtaget af debattører, politikere og eksperter. Foran er der plads til et siddende publikum på bænke, og indretningen af pavillonen tillader menneskestrømmen at lytte med til debatten. Pavillonen står med sin rene trækonstruktion, hvor flere af siderne er åbne med trælameller. Det får den til at fremstå let og som en naturlig del af livet på Folkemødet.

Det eneste byggemateriale er 27 overskydende CLT-elementer, hvor hvert af de 5 m x 2,5 m x 35 mm store træelementer bliver brudt ned i mindre dele. De lette byggeelementer fungerer dermed som et samlesæt, der hurtigt kan opføres uden store kraner og ligeså let skilles ad igen efter Folkemødet. Pavillonen kan på den måde pakkes kompakt sammen og genbruges til andre arrangementer og dens funktionalitet bliver en aktiv del af budskabet om bæredygtighed.

Folkemøde
Bygherre
Adserballe & Knudsen, Boligselskabet Sjælland, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Holmsgaard rådgivende ingeniører
Beliggenhed
Allinge, Bornholm
Areal
60 m2
Status
Under opførelse
Folkemødepavillion
×