Danmarks Akvarium

Stolene i cafeteriet står stadig rodet mellem hinanden, som var de blevet forladt i al hast. Mange af væggene er overladt til planternes nåde og graffiti vidner om, at det ellers ikoniske gamle akvarium med de hvide facader har stået ubenyttet hen midt i Fredsskoven i Charlottenlund siden fiskene flyttede til Den Blå Planet i 2012.

Men nu er transformationen af det ikoniske tidligere Danmarks Akvarium til et nyt 4.300 m2 stort multikulturhus i fuld gang.

Når den re-designede funkis-bygning i Charlottenlund står klar i 2021, byder den bl.a. på fitness, gastronomi, musik og kunst og skal fungere som et lokalt samlingspunkt, der kan skabe værdi i lokalområdet.

I 2014 blev den bevaringsværdige ejendom købt af udviklingsfirmaet NPV A/S, der oprindeligt havde planer om et strandhotel, men som nu er blevet enige med Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen om, at arkitekt Gjerløv-Knudsens funkis-bygning fra 1939 skal blive til et kulturhus.

Et dynamisk flow af fitness, gastronomi, musik og kunst

I flere år har NPV A/S i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter arbejdet på den transformation, der skal give de historiske rammer på den fredede grund nyt liv.

I det område, hvor der før var saltvandsbassin bliver der et unikt state-of-the-art fitness- og wellnesscenter, som kan understøtte de mange aktiviteter inden for fysisk udfoldelse og velvære, som de smukke omgivelser allerede danner rammen om.

Hvor der tidligere var cafeteria og museumsbutik, bliver der nu to restauranter med skovudsigt og et smukt lysindfald samt et kulturområde med mulighed for kunstudstillinger og koncerter, ligesom der også kommer lydstudier til kreative unge.

Begge restauranter får mulighed for udeservering på tagterrasse og langs den vestvendte bagside, der i aftensolen vil minde om en fransk gårdhave. Restauranterne ligger i åben forbindelse med kulturområdet, og det skaber et flow mellem gastronomiske og kulturelle oplevelser.

Ikonisk funkis-arkitektur får et respektfuldt re-design

Med respekt for den karakteristiske funkis-stil har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fra starten arbejdet med at nyfortolke og harmonisere den ikoniske bygning, der op gennem det 20. århundrede har oplevet en række tilbygninger af svingende kvalitet.

Med afsæt i den oprindelige arkitektur bliver den hvide hovedbygnings udtryk bevaret og forstærket. Bygningens volumen får en ny harmonisk sammenhæng og en åbenhed, der lukker naturen og lyset ind, men uden at bygningen larmer i de fredede omgivelser. Visionen er et levende hus, hvor historien tydeligt træder frem.

Den nye bygning forventes at åbne i slutningen af 2021.

Bygherre
NPV A/S
Samarbejde
Øllgaard Ingeniører A/S
Beliggenhed
Fredsskoven, Charlottenlund
Areal
4.300 m2
Status
Under opførelse
×