Daells Varehus

Daells Varehus blev stiftet af brødrene Daell i 1910 som et postordrefirma. I 1912 flyttede virksomheden til Nørregade 12, hvor salget voksede støt. Behovet for mere plads voksede, og virksomheden købte de tilstødende lokaler, hvor der bl.a. lå en bager – den bager der bliver refereret til i den berømte børnesag ’Der bor en bager i Nørregade’.

Herefter udskrev brødrene en arkitektkonkurrence om det nye stormagasin på hjørnet af Nørregade og Krystalgade, som Vilhelm Lauritzen sammen med Fritz Schlegel vandt i 1922.

Daells Varehus designet af Vilhelm Lauritzen
Daells Varehus i 1922 inden den første udvidelse.

Et ikonisk stormagasin med vokseværk

Bygningen stod færdig i 1924, men kun fire år senere måtte man igen igangsætte en udvidelse af butikken. Denne gang helt fra bunden. Nabohuset blev revet ned, så man kunne skabe et nyt varehus med samme arkitektteam som tidligere. Der var dog stadig store hensyn at tage til de gamle bygninger, og tiden var endnu ikke moden til de nye modernistiske tendenser. Arkitekterne var derfor bundet af en oprindelige stil med piller og vinduer.

Daells Varehus designet af Vilhelm Lauritzen
Skitse over ombygningerne af Daells Varehus fra 1924-1935.

Endnu en udvidelse med Vilhelm Lauritzen som arkitekt tog form i 1933. Modernismen havde i mellemtiden gjort sit indtog, og brødrene Daell var begge begejstrede for den moderne, funktionalistiske arkitektur. Der blev denne gang derfor tale om en reel ombygning. De gamle huse blev revet ned for at gøre plads til et stort, moderne stormagasin.

Lauritzen tegnede en moderne, enkel facade med lange vinduesbånd. Facaderne blev pudset i en brun nuance, tilpasset den nærliggende domkirke. De hvide piller blev faktisk bevaret, dog snedigt skjult bag hvid maling, så vinduesbåndene virkede ubrudte. Dagslyset kunne frit passere gennem de brede vinduer og fik lov til at gennemsyre rummene. Indefra havde man frit udsyn til det omgivende byrum.

Daells Varehus designet af Vilhelm Lauritzen
Håndskitse af udvidelsen i 1935.

Daells Varehus var støt voksende helt frem til 1980’erne og beskæftigede på sit højeste 2.500 medarbejdere. Efter 13 år med underskud måtte varehuset lukke i 1999.

Bygningen har efterfølgende gennemgået en totalrenovering og huser i dag Hotel Sankt Petri.

Det tidligere varehus er i dag Skt Petris Hotel.
Bygherre
Daells Varehus
Beliggenhed
Nørregade 12
Areal
10.000 m2
Status
Realiseret i 1924, løbende ombygninger frem mod 1935
×