Pakhus 48 by Vilhelm Lauritzen Architects

Nyt pionerprojekt: Kan blockchain effektivisere byggeriet?

20. november 2019

Nyt projekt skal afdække mulighederne for, at blockchain kan løse en række af byggeriets udfordringer med blandt andet effektivitet og bæredygtighed. Det nye projekt støttes af Industriens Fond i samarbejde med DI Byg og Vilhelm Lauritzen Arkitekter deltager som ét af otte medlemmer i projektteamet.

Byggeriet er en branche, der er udfordret af relativt dårlig produktivitet, et stort klimaaftryk og en høj kompleksitet. Kan de udfordringer løses med hjælp fra blockchain-teknologien? Det vil det nye projekt ’Byggeriets Blockchain’ undersøge med støtte fra Industriens Fond i samarbejde med DI Byg og et projektteam, der tæller Vilhelm Lauritzen Arkitekter, IBM, Niras, HD Lab, Smith Innovation, Solar og Züblin.

”Brugen af ny teknologi kan gavne virksomheders konkurrenceevne. Men det kræver, at man bruger den på en god måde i de rette sammenhænge. Blockchain-teknologien spås at få stor betydning både herhjemme og globalt, og derfor stiller fonden skarpt på netop dén teknologi – blandt andet for at få skabt konkrete erfaringer og eksempler, som flere kan lære af,” siger Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond.

Blockchain er en teknologi, der stormer frem som et resultat af sin evne til at lagre og dele data med høj sikkerhed mellem deltagere i et netværk. En blockchain er en digital database, der registrerer transaktioner eller handlinger, der hver har en unik, fastlåst kode og verificeres af en uafhængig digital tredjepart. Tilsammen udgør de en blok med hver sin placering i en kæde af transaktioner, hvor alle handlinger, kan spores, men aldrig ændres.

Otte blockchain-løsninger skal afprøves i virkeligheden

Det nye projekt bliver støttet med i alt 6,6 mio. kroner fra Industriens Fond. En investering, som partnerne forventer vil komme hjem mange gange på længere sigt.

”Lige nu er byggeriet midt i en rivende digital omstilling. Digitaliseringen af processer vil kunne give os muligheden for at effektivisere og kvalitetssikre i et helt andet omfang, end vi har mulighed for i dag. Et af de redskaber kan være blockchain, så vi er meget spændte på at udforske de muligheder, der kan ligge i projektet”, siger Gyrithe Saltorp, administrerende direktør i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

I løbet af projektet vil parterne afprøve forskellige blockchain-løsninger, der skal være med til at vise, hvor og hvordan teknologien kan skabe værdi. I samarbejde med virksomhederne skal der afprøves i alt otte konkrete løsninger. De erfaringer vil senere blive delt med branchen.

”Blockchain har potentiale til at skabe fuld gennemsigtighed i selv de største byggeprojekter. Alle parter vil kunne få et projektoverblik ned i seslv de mindste beslutninger, lige fra byggeprogrammet til den færdige bygning og videre over i driften. Mulighederne er nærmest ubegribeligt store. Nu skal vi så finde ud af, om og hvordan det kan bruges i praksis”, siger Jakob Guldbrandsen, BIM og IKT leder hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter og repræsentant i projektteamet.

Projektet forventes at løbe over de næste to år, hvor de første pionerprojekter begynder i starten af 2020.

Læs mere om projektet på hjemmesiden Byggeriets blockchains.