Bæredygtigt byggeri (debatindlæg)

Nyt initiativ skal halvere CO2-udledningen fra beton

1. maj 2019

25 danske virksomheder i byggeriet er netop gået sammen i et initiativ, Bæredygtig Beton, der skal halvere byggeriets CO2-aftryk fra beton på et årti.

Beton er byggeriets fortrukne byggemateriale, men beton og cement alene står for fem procent af verdens CO2-aftryk. Den udledning skal sænkes markant.

Sammen med 24 andre danske virksomheder ledet af Dansk Beton, er Vilhelm Lauritzen Arkitekter gået med i Bæredygtigt Beton Initiativ med et ambitiøst mål om at reducere hele byggebranchens CO2-udslip med 40-50 procent frem mod 2030.

Optimering af kendte teknologier

Både i Danmark og i udlandet forsker man i nye teknologier, som skal gøre betonproduktionen mere bæredygtig, men mange initiativer er fortsat under udvikling, prisen er usikker, og det samme er effekten.

Derfor tager Bæredygtigt Beton Initiativ udgangspunkt i kendte teknologier, som allerede findes på eller er klar til markedet. Det giver i første omgang en større sikkerhed på parametre som kvalitet, komfort og økonomi.

Bæredygtig Beton Initiativ bygger på videndeling mellem alle branchens aktører – arkitekter, bygherrer, ingeniører, entreprenører og producenter af cement. Dermed pålægger branchen sig selv et ansvar, som der endnu ikke har været politisk opbakning til at gennemføre.

Partner Thomas West Jensen bliver repræsentant for Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Han udtaler om initiativet:

”Gennem tiden har Vilhelm Lauritzen Arkitekter designet og projekteret en række vellykkede byggerier med beton. Materialet giver mange muligheder, men det sætter også et tungt aftryk på klima og miljø. Derfor vil vi gerne bruge vores viden og faglighed til at undersøge, hvordan vi som branche kan samarbejde om at gøre beton mere bæredygtigt.”