Designet af Vilhelm Lauritzen

Visionært koncept sender Nyt Hospital Nordsjælland i finalen til Danish Design Award

20. marts 2019

Nyt Hospital Nordsjælland er nomineret til den prestigefyldte designpris Danish Design Award i kategorien Visionary Concepts. Begrundelsen er, at det nye supersygehus i Hillerød bryder grænsen mellem sygdom og sundhed og udfordrer hospitalets traditionelle rolle med sit fokus på velvære og en unik forbindelse til naturen.

Mange hospitaler har ofte samme institutionelle udtryk. Nyere forskning viser, at en traditionel hospitalsindretning kan få ellers sunde patienter til at føle sig syge og svække dem både fysisk og følelsesmæssigt.

Med et budget på cirka fire milliarder kroner skal Nyt Nordsjællands Hospital bryde grænserne mellem sygdom og sundhed og give velvære – ikke kun behandling. Målet er, at det nye supersygehus i Hillerød skal redefinere måden, vi opfatter et hospital, og hvordan vi bygger det.

Det har netop udløst, at projektet er nomineret til en Danish Design Award i kategorien Visionary Concepts.

”Grundlaget for byggeriet er tanken om forbindelsen til naturen og et ønske om at udfordre den traditionelle rolle for et hospital. Det nye hospital er designet i en menneskelig skala med bygninger i to niveauer – usædvanligt for denne type byggeri – og med gennemgående brug af naturmaterialer og naturligt lys”, skriver juryen i sin begrundelse for deres indstilling af Nyt Hospital Nordsjælland prisen.

Velvære skal helbrede hurtigere

Stress er en afgørende faktor for, hvor hurtigt patienterne bliver raske. Hospitalet er designet med fokus på patienternes velvære og privatliv. På Nyt Hospital Nordsjælland er alle stuer enkeltstuer, og de ekstra kvadratmeter er en god investering både i patienternes privatliv, men også økonomisk. Enkeltstuerne betyder, at patienter oplever mindre stress, og de bliver forventeligt hurtigere raske og udskrevet tidligere.

Træ er et gennemgående element i hospitalets interiør og facade. De bløde former, dagslys og udsyn mod den indre, grønne have skaber en mere hjemlig stemning og følelse, hvor naturen hele tiden er nærværende.

Det nye hospital kommer til at rumme cirka 20 kliniske funktioner og vil dække flere end 310.000 borgere, der før fordelte sig på hospitaler i Hillerød, Helsingør og Frederiksund.

Hospitalets etageareal er på cirka 118.000 m2 og vil indeholde 570 sengestuer inklusiv akutmodtagelse og en intensivafdeling, samt ambulatorier, operationsrum med mere.

Efter planen skal byggeriet stå færdigt i 2022.

Besøg vores Danish Design Awards finalistside her.

Designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter
×