Vilhelm Lauritzen Arkitekter konkurrerer om prestigefyldt mediebyggeri i Berlin

21. november 2019

Med en ny masterplan og et nyt mediehus skal et af verdens ældste medieområder i centrum af Berlin blive til et topmoderne campus, der skal håndtere medieproduktion i det 21. århundrede. Vilhelm Lauritzen Arkitekter er udvalgt blandt 96 internationale ansøgere til at aflevere konkurrenceforslag.

For enden af Berlins berømte Kaiserdamm ligger et af verdens ældste medieområder. Her leverer det tyske mediehus RBB, der er en del af den ARD, stadig i dag nyheder og underholdning til millioner af seere og lyttere. Nu skal en ny masterplan på 40.000 m2 og et nyt mediehus på 20.000 m2 gøre det knap 100 år gamle område til et moderne, netværksbaseret medie- og kulturcampus, der kan håndtere den digitale tidsalder og mediebranchens nye produktionssamarbejder og formidlingsformer.

Blandt 96 internationale ansøgere er Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med tyske Blauraum blevet prækvalificeret i et felt med 14 andre internationale tegnestuer. Vilhelm Lauritzen Arkitekter er blandt andet kendt for sit arbejde med store, komplekse byggerier som hospitaler, lufthavne og mediehuse, herunder russiske NTV i Moskva og DR Byen, der blev vundet i en international konkurrence i 2001.

”Målsætningen er at skabe fremtidens mediecampus. At det nye mediehus respektfuldt kommer til at binde hele området sammen til et summende medie- og kulturcentrum, der ikke kun passer til sin tid, men er forud med de krav, det stiller til både funktionalitet og design,” siger Thomas West Jensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Konkurrenceområde er på hver side afgrænset af to større veje, der udgår fra Theodor-Heuss Platz.

Området huser blandt andet det historiske og fredede Haus des Rundfunks fra 1930, der er verdens ældste mediebygning samt den 18-etager høje RBB TV-bygning, der er tidstypisk for 1960’erne.

Der vil være mulighed for enten genbrug eller nedrivning af flere af de eksisterende bygninger, og der er dermed plads til at arbejde med en række forskellige arkitektur- og byrumsløsninger, der kan føre de eksisterende bygninger ind i det 21. århundrede.

”Den her opgave er helt usædvanlig, så vi er utroligt glade for at være med. Et mediebyggeri har i sig selv en høj kompleksitetsgrad, og her kombinerer man den kompleksitet med ønsket om en moderne arbejdsplads på en sensitiv grund midt mellem historiske bygninger”, siger Thomas West Jensen.

Konkurrenceforslaget skal afleveres i starten af 2020, og der kommer en forventet afgørelse i løbet af foråret.