Danmarks højeste træbygning centrum for byliv og grønne områder

20. december 2018

Udover at blive Danmarks foreløbigt højeste bygning i træ bliver den nye seks etagers ejendom på Østerbro centrum for et nyt byliv i området. Et helt nyt byggesystem bliver til 20 studieboliger, der sammen med en åben parklignende have og mulighed for café i stueetagen vil tiltrække nyt byliv til området.

En ny træbygning er på vej på Østerbrogade 190 og når den står færdig i 2019 bliver den med sine seks etager Danmarks foreløbigt højeste bygning af træ.

”Projektet er meget mere end en høj trækonstrueret bygning. Samlet set skal projektet skabe en ny plads og mere liv i et eksisterende lokalområde. Vi har tegnet en velproportioneret bygning i et enkelt formsprog, så den passer til omgivelserne og respekterer Sions Kirke som nabo,” siger Torsten Stephensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Bygningen får 20 lejligheder til studerende og med en stueetage, der giver mulighed for eksempelvis en café. I forlængelse af bygningen kommer der en åben, parklignende have, der bliver en rekreativ tilføjelse til en plads, der har ligget uudnyttet hen.

Nyt system for første gang i Danmark

Byggesystemet, der bliver brugt i projektet, er udviklet af Cree Danmark og blandt andet baseret på krydslamineret træ (CLT), der giver mulighed for at bygge billigt og med en høj grad af præfabrikation. Projektet er et af de første i Danmark og kommer til at sætte nye rammer for mulighederne med træ.

”Med det nye system kan vi effektivisere processen ud fra både tid, pris og ressourcer. Og vi kan stadig skræddersy løsningerne, selvom elementerne er præfabrikerede,” siger Michael Schytt Poulsen, associeret partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Kompakte kvalitetslejligheder med optimalt dagslys

De nye lejligheder bliver på mellem ét og to værelser fordelt på 17-24 m2. De bliver kompakte, velindrettede og skabt med optimale lysforhold. Det betyder, at de er krydsbelyste og med udsigt til gadeliv. Alle boliger ligger fra første sal og op, hvilket begrænser indkig udefra og på trods af lejlighedernes beskedne størrelse har de fin plads til møblering. I stueplan kommer der café eller en anden udadvendt funktion.

”Selvom man er studerende på budget skal man stadig kunne bo godt og centralt. Med det nye projekt er det vores ambition at styrke byen ved at skabe gode rammer for både de unge og lokalområdet,” siger Michael Schytt Poulsen.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter samarbejder med Cree Danmark og MOE om projektet.

×