Kan blockchain gøre byggeriet mere bæredygtigt?

24. august 2020

40% af Danmarks energiforbrug kommer fra bygninger, mens 35% af al affald kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Hvordan stopper vi den udvikling og bygger mere bæredygtigt? Kan svaret komme fra en teknologi, der oprindeligt ikke er tiltænkt byggebranchen?

Torsdag eftermiddag inviterede Vilhelm Lauritzen Arkitekter sammen med Dansk Industri, IBM, Solar, Niras, Smith, Züblin og HD Lab, til en konference om blockchain og bæredygtighed i byggeriet.  Der var åbent for alle med interesse for bæredygtighed, byggeri, blockchain og ny teknologi – og ambitionsniveauet var højt hos både deltagere og oplægsholdere.

Arrangementet var en del af udviklingsprojektet ’Byggeriets blockchain’, der frem til sommeren 2021 undersøger og afprøver, om blockchain kan løse nogle af byggeriets udfordringer og få en central rolle i den bæredygtige omstilling.

Efterlysning: Universelle løsninger, transformationer og et fokus på livscyklus

Første oplægsholder, Jakob Orbesen, chefkonsulent i DI Byg, gik på scenen med et overblik over byggeriets bæredygtige udvikling i EU-kontekst. Han indledte med vigtigheden af dokumentation og data i byggeprocesser, og herefter pointerede han en væsentlig international udfordring:

”Der er mange aktører og interessenter i disse processer, og derfor er der behov for et universelt sprog,” siger han.

Orbesen var ikke den eneste, der efterlyste universelle løsninger. Det gjorde også Mette Qvist, CEO i Green Building Council DK.

”Der er behov for en mere helhedsorienteret tilgang. Det er ikke kun CO2, vi skal se på. Det er også robuste materialer og indendørs komfort,” sagde hun under sit oplæg.

Mette Qvist slog desuden ekstra ned på klimaforandringer og cirkularitet, hvor hun mener, at renoveringer og transformationsprojekter er det bedste eksempel på både bæredygtighed og cirkulær økonomi.

”At lave de rigtige ting på den rigtige måde, er langt hen ad vejen det mest bæredygtige,” siger Stig Brinck, som er Expertice Director i IT and Prcess development i Niras. ”Det nytter ikke noget at bygge et hus af bæredygtige materialer, som ingen vil bo i.”

Og med den bemærkning taler han sig ind i samme univers som Mette Qvist.

Men for at transformere gamle bygninger, har vi brug for data. Blockchain kan hjælpe os med at lagre og sikre data igennem hele processen og afklare til- og fravalg, hvilket vil sikre bedre transformeringsprojekter og –processer. Det vil desuden spare arbejdstid og afhjælpe juridiske spørgsmål ift. ansvar m.m.

”Hvis vi skal renovere, har vi brug for at vide, hvordan bygningerne oprindeligt er bygget og opført, hvilke materialer er brugt og hvorfor? Vi bliver nødt til at kunne gå tilbage i tiden” siger Jakob Guldbrandsen, bygningskonstruktør og repræsentant for Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der deltager i .

Arrangementet i torsdags var ét af 11 oplæg gennemført af projektorganisationen ’Byggeriets blockchains’, der alle bliver baseret på otte udviklingsprojekter i praksis.

For mere information om udviklingsprojektet ’Byggeriets blockchains’ og kommende arrangementer besøg www.byggerietsblockchains.dk