EfterLaden på Folkemøde

Folkemødet 2019: Klimaløsninger skal vokse frem fra byggeaffald

11. juni 2019

Omkring 40 procent af verdens CO2-belastning stammer fra byggeri og bygningsdrift. Ny satsning på Folkemødet i form af en pavillon i overskudstræ inviterer til dialog og handling for et mere bæredygtigt byggeri. Initiativtagerne er fire organisationer i gang med at realisere Danmarks største enkeltstående aftale om træbyggeri.

Under overskriften ”FN’s 17 verdensmål” bliver klima og miljø omdrejningspunkt til årets Folkemøde på Bornholm. Et af dette års initiativer er EfterLaden, en pavillon af genbrugstræ, der skal lægge hus til debatter og events, hvor eksperter, politikere og debattører forsøger at finde nye løsninger på byggeriets miljø- og klimaaftryk. Initiativtagerne er Boligselskabet Sjælland, Adserballe & Knudsen, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Holmsgaard Rådgivende Ingeniører.

”For os er det vigtigt at skabe bæredygtige boligområder og tage ansvar for det. Både socialt, økonomisk og klimamæssigt. Det står vi for, og det står den her træpavillion for,” siger Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland.

Pavillonen bliver opført ved det gamle røgeri ved en offentlig sti langs vandet, som fortsat skal være tilgængelig under Folkemødet. Det har stillet store krav til designet, som Vilhelm Lauritzen Arkitekter har stået for.

”I stedet for at pavillonen bliver et stop ved siden af stien, har vi trukket bygningen fra hinanden og ladet stien passere igennem. Det skaber et åbent rum, hvor de forbipasserende bliver en del af aktiviteterne. Og ikke alene er pavillonen opført i et bæredygtigt materiale, men af et restprodukt,” siger Michael Schytt Poulsen, associeret partner hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Pavillonen bliver opført som et samlesæt af træelementer, der kan pilles ned og genbruges, når Folkemødet er slut. Dermed kan pavillonen opføres andre steder i landet efter Folkemødet. Materialerne til pavillonen er overskydende CLT-elemeter fra parternes træboligprojekt Skademosen ved Roskilde – en del af Danmarks største enkeltstående aftale om byggeri i træ, der dækker over 400 boliger.

”Det er naturligt for os på netop dette tidspunkt at tage på Folkemødet og markere det medansvar, vi har som entreprenør, for at byggeriet går i en mere bæredygtig retning. Vores rammeaftale om boliger i CLT er et klart udtryk for handling før ord, og derfor skal vi selvfølgelig være med til at skubbe på for mere konkret handling i udviklingen mod bæredygtigt byggeri, siger Rasmus Rømer Lausen, produktionsdirektør i Adserballe & Knudsen.

Bonderøven, overskudsmorgenmad og vilde frø på programmet

Der er en lang række aktiviteter på programmet i EfterLaden. I en åbningsdebat mødes blandt andre en af landets største bygherrer Pension Danmark ved Mia Manghezi, cementleverandøren Cementir ved Thomas Uhd, og træentusiast, bonderøv og foredragsholder Frank Erichsen til en debat om, hvad vi gør her og nu.

Torsdag aften vil chefredaktør for Zetland Lea Korsgaard, tidligere vejrvært og meteorolog Jesper Theilgaad samt forfatter og debattør Asger Narud sætte spot på, hvordan vi omsætter et personligt klimaengagement til professionel handling.

Derudover byder weekenden i EfterLaden på morgenmad af overskudsmad, kloning af bi-venlige planter og meget mere. Parterne bag pavillonen EfterLaden er Boligselskabet Sjælland, Adserballe & Knudsen, Vilhelm Lauritzen og Holmsgaard rådgivende ingeniører, der alle er bæredygtighedspartnere ved dette års Folkemøde.

Du finder hele EfterLadens Folkemøde-program her.

EfterLaden, træpavillon på årets Folkemøde