The Aquarium

The chairs in the cafeteria are still cluttered, as if they were left in a hurry. The walls have been left to the mercy of the plants and graffiti testifies that the otherwise iconic old aquarium with the white facades has stood idly by in the middle of the Peace Forest in Charlottenlund since the fish moved to The Blue Planet in 2012.

But now the transformation of the iconic former Danish Aquarium into a new 4,300 m2 large multicultural house is well under way.

When the re-designed functionalism building in Charlottenlund is ready in 2021, it offers i.a. fitness, gastronomy, music and art and should function as a local gathering spot, thus creating value for the local area.

In 2014, the property worthy of preservation was bought by the development company NPV A / S, originally had plans for a beach hotel. But now they, together with Gentofte Municipality and the Agency for Culture and Palaces, have agreed that architect Gjerløv-Knudsen’s building from 1939 will be a culture center.

A dynamic flow of fitness, gastronomy, music and art

For several years, NPV A / S in collaboration with Vilhelm Lauritzen Architects has worked on the transformation that will give the historical setting of the preserved site new life.

In the space that used to be a saltwater pool, there will be a unique state-of-the-art fitness and wellness center, which can support the many activities within physical exercise and well-being, which the beautiful surroundings already form the framework for.

The former cafeteria and museum shop, will now be two restaurants with forest views and a beautiful light, as well as a cultural area with the opportunity for art exhibitions and concerts, as well as sound studios for creative young people.

Both restaurants will have the option of outdoor seating on the roof terrace and along the west-facing back, which in the evening sun will resemble a French courtyard. The restaurants are in open connection with the cultural area, and this creates a flow between gastronomic and cultural experiences.

Iconic functionalism architecture gets a respectful re-design

With respect for the characteristic functionalism style, Vilhelm Lauritzen Architects has from the beginning worked to reinterpret and harmonize the iconic building, which up through the 20th century has experienced a number of extensions of erratic quality.

Based on the original architecture, the expression of the white main building will be preserved and enhanced. The building’s volume gets a new harmonious context and an candour that lets nature and light in, but without the building making noise in the protected surroundings. The vision is a living house where history clearly emerges.

The new building is expected to open in late 2021.

Client
NPV A/S
Collaborators
Øllgaard Engineers A/S
Location
The Peace Forrest, Charlottenlund, Denmark
Area
4.300 m2
Status
Under construction
×