Symfonien

The centre and assisted living facilities are located on a gently sloping plot of land with three curved structures in a homogeneous idiom in the open countryside north of Næstved. The layout provides air and spaces between the buildings, which screen the inner garden area. The one-storey centre has dwellings with double-height spaces in a number of communal zones. The interaction between the buildings and the landscape prevents the complex from feeling like an institution, evoking a vibrant built structure with excellent spaces both indoors and out. The dynamic shape of the buildings gives each dwelling a variety of views and lighting conditions, creating intimate, sheltered outdoor areas.

The gentle South Zealand countryside embraces Symfonien with two striking landscape elements. On one side, the forest backs on to the care home, while on the other side the meadow opens up with views of the large open spaces. Not all residents are equally mobile, so the fact that the surrounding landscape is directed in under the buildings is a major amenity value. It creates a carpet of wild meadow, binding together the three structures. The landscape space between the buildings is a processed, tamed version of the surrounding nature in the form of small, experiential gardens. 

Client
Næstved Municipality
Collaborators
Søren B. Nielsen A/S, GHB, Hansen & Andersen A/S
Location
Enggårdsvej 1, 4700 Næstved
Area
9,014 m²
Status
Realised in 2009

The centre building is the care home’s face to the outside world. The moment you enter, you are met with a bright, embracing environment, in the midst of the residents’ own homes. They are located in the two west wings, where there are a total of eight decentralised living units, each with its own small group of residents living in coexistence with each other and the rest of the centre.  

The banqueting hall is the central room of the centre building, located opposite the workshop facilities and with training rooms down the spacious central corridor. In all three buildings, the lines of the corridors are broken at regular intervals by niches and little informal squares, which draw daylight right into the building. The buildings’ common rooms feature the positive characteristics of naturally evolving town centres. Intimate squares, pretzel-shaped lanes, and spontaneous rallying points define Symfonien.

A bright, galvanized steel stern frames the roofing-felt clad roofs and gable walls. The folded structure forms a protective screen, within which the assisted living facilities are located. On the inside, in the space between the screen and the dwellings, there are intimate verandas and sheltered outdoor spaces. They are perfect for passing the time of day: in particular for people with disabilities since there is no level difference between indoors and outside. The inner surfaces of the outside spaces are covered in bright wood strips as a tactile, friendly gesture for the residents.