Søborg Huse

Søborg Huse is a residential development in the marshland area of Gyngemosen. The composition of the buildings consists of a number of residential ‘bars’, optimised in terms of daylight and the geometry of the site. The buildings signal simplicity and are subordinate to the general structure of buildings in the area.

Client
Mørkhøj Projektudvikling A/S
Collaborators
Moe & Brødsgaard A/S, V8 Construction A/S
Location
Gyngemose Parkvej, DK-2860 Søborg
Area
20,000 m²
Status
Realised in 2014

Housing and urban spaces

The project consists of 212 dwellings, divided into 2 phases. A green garden creates the setting for the houses. It is the location for five blocks of flats, ranging in height from 4 to 7 storeys.

Between the residential bars, there are green pockets for recreation and, here and there, for parking. To the south, the garden is a safe green zone.

The priority was to provide the dwellings with special housing qualities, with plenty of space for a varied layout. On the ground-floor level, there are private, west-facing gardens.

The buildings have central staircases and installation cores. This results in optimum use of daylight in each home. The buildings are designed with spacious bedrooms and a large, west-facing living area.

Materiality

The building features black brick façades, broken up by bright window sections. One consistent theme is a horizontal track in the form of a U profile. Architecturally, this profiling helps to create dynamism and scales down the building. The bright, light balconies are aligned with the profile. As a vertical element, the balconies are framed to provide shelter.

In terms of materials, the development mirrors the existing office building, which is located in the middle of it.