Psychiatric Hospital Slagelse

Bright sun/ soft corner / green branches/ free speech

Ursula Andkjær Olsen

 

Slagelse Psychiatric Hospital is a professional beacon in the field of psychiatry in Region Zealand.

The hospital is located close to the somatic hospital. Together they form a new, cohesive health campus with shared use of access roads and adjacent parkland. The hospital is located in a large green area close to the sports areas, stadium, and recreational areas near Slagelse – east of the E20 motorway. The organic subdivision of the hospital with varying heights and building widths is integrated as a natural element in the landscape. The building opens up gradually to the outside environment, accompanying the transition from private to public zones in the hospital.

The hospital departments and patient unit are designed as clusters, which allow the landscape in, investing the areas between the wings with a garden-like feel. The cluster structure provides good functional and architectural opportunities for the expansion of the hospital. Wards and sheltered areas are angled towards the nearby quiet gardens, ensuring peace and security in the most private part of the hospital’s zones. The relationship between indoors and out is a key element in the entire building.

The focal point of the complex is ‘The Knowledge Centre’: a five-storey building housing offices, research, and teaching, a canteen, an auditorium, and outpatient facilities. The new hospital has a total of 194 beds, an emergency department, outpatient treatment and facilities for research and training.

You enter the hospital from Stadionvej across the forecourt. Visitors arrive at the main entrance and reception, which are closely linked to the emergency department. This is where the patients and relatives are split up into Forensic Psychiatry and General Psychiatry, the moment they enter.

The wards in the patient units and the common areas are mainly structured around a centrally located courtyard that serves as the unit’s identity-creating element.

Intelligent LED lighting is used throughout the building to recreate the natural colour changes of daylight in the course of the day. Together with generous amounts of natural daylight, this feature ensures the best possible lighting conditions for patients and staff.

The exterior of the buildings is made of brick and glass. The materials lend the overall complex a clear and unique architectural expression.

The artist Malene Landgreen and the author Ursula Andkjær Olsen were commissioned to create the decoration for some of the walls of the complex, using both colour compositions and poetry. The specific meaning of the snippets of text is expressed in single words or simple phrases, which address the tangible environment: for example, light, the gardens, and the actual architecture. The text helps to anchor patients in their surroundings.

The decoration of the glass partitions also has a very specific architectural function as a graphic element, which enhances the services the different areas of the hospital provide: particularly the different degrees of enclosure required in different contexts.

The project involved extensive cooperation with users, involving patients, relatives, and staff.

The hospital’s Knowledge Centre is DGNB Gold-Certified.

Client
Region Zealand
Collaborators
Karlsson arkitekter, Schønherr A/S, Signal Arkitekter, MOE, NNE Pharmaplan, Cenergia Energy Consultans, Merete Nordentoft
Location
Fælledvej 6, DK-4200 Slagelse
Area
44,000 m2
Status
Realised in 2015
Awards
2017: MIPIM Award ‘Best Healtcare Development’
2016: Architectural Review Healthcare Awards
2016: 2016: Farveprisen (Colour Award)
Certifications
DGNB Gold