Forest and Landscape College

The new housing wing for Skovskolen (The Forest and Landscape College of the University of Copenhagen) will be incorporated into the existing college facility, whose beautiful wings are a classic example of Gerdt Bornebusch’s mellow architecture, which interacts harmoniously and simply with nature.

Skovskolen, at Nødebo in the northern part of Zealand, is a series of wings in black-painted timber, located in a glade in Gribskov Forest near Esrom Lake. The buildings are positioned in a north-south direction, and between the buildings, there are squares and open-air workspaces.

The majestic, clear stem standard pine trees serve as excellent partitions between the buildings. The two-storey building will be topped by a roof in black roofing felt with mouldings, which will scale down the expansive roof surface in a rhythm that corresponds to the tree trunks in the forest.

An important part of the design of the housing wing will be its interaction with the existing buildings in the area. The simple façade will maintain the architectural tradition of Skovskolen but in a contemporary idiom. The building will be constructed with a black timber façade, exhibiting a clear affinity with the other college buildings. The cladding will be 6-inch vertical boards with mouldings, which, like the mouldings on the roof, will break up the surfaces of the façades. Just as through the forest trees, the sun’s rays will be dispersed by the windows of the building, producing a fluctuating, sensuous light.

People will enter the building through the main, southeast facing entrance, arriving in a large, high ceilinged space that connects the ground floor to the 1st floor via a sturdy, wide main staircase. Adjacent to the entrance there will be a utility room with a drain in the floor and an outdoor hose faucet. That means that residents will be able to dispose of dirty coats and boots before proceeding to the rest of the building. Each room will have its own bathroom with storage space for clothes and personal belongings. As a rule, the students will be resident in the school for two to three years. That is why it is important for them to feel at home and that they can shut the door behind them.

In their free time, students will be able to cook in the building’s common room, which has a kitchen and dining area. The south-facing kitchen-dining area will afford access to a terrace and visual contact with a forest glade to the south.

The interior of the building will be constructed in tried-and-tested, durable materials with an emphasis on light-coloured woods and white-painted surfaces. It will be a resilient building that must be able to withstand everyday wear and tear. Maintenance and repairs should be an uncomplicated affair.

Together, a team composed of Hoffmann A/S, Holmsgaard A/S Rådgivende Ingeniører, and Vilhelm Lauritzen Architects won the competition for the expansion of Skovskolen in Nødebo.

A DGNB staff member will be assigned to the project.

The project will be realised on a turnkey contract basis for the Danish Building and Property Agency (client) and the University of Copenhagen/Skovskolen (tenant and user).

Client
The Danish Building and Property Agency
Collaborators
Hoffmann A/S, Holmsgaard A/S Rådgivende Ingeniører
Location
Nødebo
Area
660 m²
Status
Under construction
×