Elektrohuset, Valby Maskinfabrik

The old industrial area around Valby Maskinfabrik is being transformed into an attractive neighbourhood with housing and businesses.

Together with Valsehuset, Elektrohuset constitutes one of the two long façades that frame Maskintorvet – the central urban space in the area. The other long side is made up of the old industrial P2-Hal, which has been converted for cultural and commercial purposes. The two façades complement and mirror each other, and across Maskintorvet a pleasant transition from past to present is being created. It underpins the vision for the whole area: a vibrant urban district paving the way for the future but still rooted in the area’s history. The district around Valby Maskinfabrik reflects the way the former heavy industry shaped the architecture and the outdoor spaces: sturdy brick- and steel-constructed workshop and production buildings, the most important of which are still standing as a testament to the past. 

Elektrohuset is a contemporary building that creates a dialogue with the site and its older industrial buildings. The weight, scale, materiality, and texture of the factories are retained in the residential block, enhancing the spirit and character of the location. 

The expression created by the proportions of the façade, the horizontal lines, and the interrelationship of the window positions is a clear reference to classic Nordic modernism. Together, Elektrohuset and Valsehuset create an almost 200-metre-long façade facing the square. This is modulated with vertical and horizontal openings in the façade that are either level with, or inset into the façade to achieve rhythm and relief.

The overall depth of the building is a mere 9.3metres, which provides the homes with unusually generous daylight. All windowsills are lowered to 40cm above the floor, creating little areas for sitting and enjoying the green setting. 

The patios and front gardens make up the transition zone between the housing and the urban spaces. Residents of the ground floor can use the patio and front garden for relaxation, dining and sunbathing. The communal courtyards are for the use of the residents living around them. The plazas and streets have the same purpose as the courtyards, used mainly by people living close by. Maskintorvet, the size of which amounts to Copenhagen’s Nytorv and Gammel Torv put together, will be transformed into several recreational spaces with various functions for the entire district.

Maskintorvet is Valby Maskinfabrik’s major central square and the natural meeting point, serving diverse neighbourhoods, age groups, and interests.

Elektrohuset contains 65 well-planned 2-, 3- and 4-room flats, between 70 and 119m² in size.

The standard 3-room flats are designed with the kitchen as the central focal point of the home. The living rooms enjoy light from both sides with access to a balcony or patio, and hallways have been done away with in order to make optimal use of the living space. The corner flats are bigger than the standard flats and feature living areas with direct access to corner balconies.

The building complies with Low Energy Class 2020 requirements.  The low energy consumption is a result of a highly insulated thermal envelope, low-energy wood/aluminium windows, and optimised technical installations.

Client
De Forenede Ejendomsselskaber
Collaborators
Erik Pedersen Rådgivende Civilingeniører, Schønherr A/S, WR Entreprise A/S
Location
Montagehalsvej, DK-2500 Valby
Area
15,350 m2
Status
Realised in 2016