New Head Office in Hørsholm 

The 6100m2, 3-storey head office building for DHI – an aquatic and environmental consultancy and research company – is located in DTU Science Park Hørsholm.

DTU Science Park forms the setting for Denmark’s leading deep tech community – with more than 260 companies and more than 3,400 researchers, entrepreneurs, business developers, and pioneering staff.

The project was developed in close collaboration with Hoffmann, DTU Science Park, and the future tenants, DHI, who were involved from the outset.

 

Client
DTU Science Park
Lejer
DHI
Collaborators
Hoffmann A/S (turnkey contractor), Rambøll A/S (consultant engineers), JL Engineering (consultant engineers)
Location
DTU Science Park Hørsholm
Area
6,100m²
Status
Under construction

DHI attached great importance to the building’s location in DTU Science Park with a ground floor, which in the longer term can be converted into a public area as part of an innovative ‘Water Cluster’ in DTU Science Park Hørsholm.

They particularly wished to create a good connection between outside and inside, and for the entire building to have excellent, varied views of the surrounding woodland and the small lake.

Given their combination of fieldwork and laboratory testing, DHI wanted the new office building to reflect the identity of the organisation and its relationship to water and the environment.  The ‘Harbour’, in particular, formed a conceptual basis for the choice of materials, which include raw concrete and untreated steel and timber.

The Site

The site is unique with dense vegetation and a small forest lake. The existing vegetation on the site has been preserved to the greatest extent possible. Visitors arrive at the new building on a path that was cast on site. It is shaped like a stream winding through the landscape.

The Building

When designing the building, particular priorities were: the integration of the landscape in the building; a showroom in the arrival area, which presents DHI’s latest projects in the areas of water and the environment; the movement through the building; and the canteen’s contact with the outdoor areas and the nature.

The priority in the layout of the office floors was to create the best environment for an activity-based interior, which supports collaboration, project work, the option of peace and contemplation, etc.

The layout and location of structures, cores, and installations reduce the number of corridors and improves internal flow and flexibility when it comes to any future changes to the building.

The actual building consists of a single, 3-storey, 6,100m2 built structure, in which diagonal staggering of cores and atrium spaces in the floors creates dynamism, movement, and a variety of spatial experiences.

The staggering of the cores creates an opening for arrival from the outdoor parking spaces, with a diagonal opening facing the woods leading to the DHI laboratories and other facilities in the ‘Water Cluster’. This is an important factor in terms of consolidating DHI.

Meanwhile, the staggering of the atrium space emphasises a diagonal movement up to the building’s office floors. This means that from the reception area there is a view through the building of the countryside and on to DHI’s facilities, and up to the office floors.

The common room has access to a west-facing terrace with afternoon and evening sun. The canteen is located on the west side of the building and the south-facing terrace has morning and midday sun. The canteen is partially sunken to define a special room that facilitates large gatherings of people. In the outdoor area facing the forest lake, a multi-level terrace extends from the canteen, providing views of the forest lake and the surrounding woodland.

Materials

The load-bearing walls/cores are raw concrete with wood formwork, while pillars, stairways, and stair rails/guards are unprocessed steel, and recycled timber from the site plays a major role in the interior decoration.

×