Dansk modernisme møder eksotiske Indien i ny ambassade

19. januar 2019

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i dag indviet Danmarks nye ambassade i New Delhi. Arkitekterne bag er danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der har haft en vision om at skabe et topmoderne byggeri, der afspejler Danmarks demokrati, frihed og åbne sind.

 

Langs en træbeplantet boulevard i New Delhis diplomatkvarter Chanakyapuri ligger Danmarks nye ambassade, der lørdag bliver indviet af statsminister Lars Løkke Rasmussen ved en officiel reception.

I 2010 udskrev Udenrigsministeriet en arkitektkonkurrence om opførelsen af den nye bygning, der blev vundet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Byggeriet har været knap ni år undervejs og er Udenrigsministeriets første nye ambassade i en årrække. Ud over det danske kancelli og en visumafdeling, huser bygningen også en inkubatorafdeling, der skal hjælpe danske virksomheder med vækstpotentiale ud på det indiske marked.

Dansk modernisme i eksotiske omgivelser

Ønsket til den nye ambassade har været at præsentere det bedste af Danmark fra inderst til yderst. Visionen fra både arkitekter og Udenrigsministeriet har derfor været at forene en åben, demokratisk og imødekommende bygning med et højt sikkerhedsniveau.

”Bygningen har et let og intuitivt udtryk, der er baseret på den klassiske danske modernisme. Der er lys, luft og rene linjer gennem hele bygningsværket med et diskret og underliggende lag af høj sikkerhed,” siger Torsten Stephensen, partner hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter og designansvarlig for projektet.

Ambassaden består af to vinklede længer i tre etager forbundet med tre forbindelsesgange, der danner to indre gårdrum. Bygningen er bundet sammen af en facade, der løber som et bånd omkring bygningerne og tilfører en visuel helhed til det samlede anlæg.

I kontrast til ambassadebygningens geometri ligger personaleboliger i en stribe toetagers kubiske rækkehuse på grundens sydlige del.

Facadedesign håndterer kraftigt sollys og varmt klima

Med sit eksotiske klima og kraftige lys er der meget langt fra Indien til de danske breddegrader. Det har givet nogle interessante udfordringer for de danske arkitekter, der har skullet skabe et velfungerende indeklima for bygningens brugere.

”I de nordiske lande kan vi ikke få dagslys nok. I Indien har vi arbejdet på at holde solen ude og kun lukke den helt rette mængde lys ind, så vi ikke blænder brugerne og skaber unødvendig opvarmning,” siger Torsten Stephensen.

Løsningen er en facade med lyse og markante, lodrette lameller, der skærmer for den stærke sollys, men samtidig tillader udsyn til både himlen og det parkanlæg, som ambassaden ligger i. Lamellerne er samtidig en dansk fortolkning af det nordlige Indiens tradition for filigran-inddækkede verandaer.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter har tidligere tegnet to af Danmarks ambassader – den i Washington i 1960 af arkitekt og grundlægger Vilhelm Lauritzen selv samt den seneste danske ambassade i Maputo, Mozambique, der blev indviet i år 2000.

Læs mere om Danmarks Ambassade i Indien

Foto: Gitte Svantemann