Arkitektkonkurrencen om Vridsløselille Fængsel er i gang

9. juni 2020

Det 160 år gamle Vridsløselille Fængsel står over for en omfattende transformation. Albertslund Kommune og Freja Ejendomme har i gangsat opgaven med at byudvikle det 160.000 m2 store fængselsområde og har udvalgt Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med STED – by og landskab som ét af fem teams til en arkitektkonkurrence.

Det er snart fire år siden, at de sidste fanger forlod Vridsløselille Fængsel, der udover at være kendt som kulisse i Olsen Banden-filmene, nåede at fungere som fængsel i mere end 150 år.

Det gamle fængsel blev overdraget til statens ejendomsselskab Freja Ejendomme i 2019. De har nu i samarbejde med Albertslund Kommune taget første skridt i udviklingen af området og de ikoniske bygninger med en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams, der blandt andet tæller Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med STED – by og landskab.

Det er helt unikt at transformere et lukket, introvert fængselsområde til en åben, levende og bæredygtig bydel. Vi glæder os til at levere et forslag, der respekterer historien og åbner sig naturligt mod byen, der er vokset op rundt om fængslet siden 1800-tallet”, siger Torsten Stephensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der også står bag transformationen af det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund.

En ny ’fængselsby’ med boliger og erhverv

Parallelopdraget omfatter hele fængselsgrunden på 160.000 m2, der skal blive til boliger, detailhandel, kontorerhverv, offentlige institutioner m.m.

Projektforslagene skal indeholde en udformning af landskab og bebyggelse samt forslag til en transformation af den bevaringsværdige del af de eksisterende bygninger.

Det gælder blandt andet den berømte port til fængslet, der er kendt fra Olsen Banden-filmene samt den gamle fængselskirke med det ikoniske spir.

”Arkitektonisk er området meget interessant. Fængslet er et klassisk panoptikon anlæg i en stor skala og med helt en unik og spektakulær stjerneform. Og området der skal udvikles er sjældent stort, når man ser på at det ligger centralt i et byområde,” siger Torsten Stephensen.

De fem teams forventes at præsentere projekterne 31. august og 1. september, og d. 18. september foregår der en bedømmelse samt offentliggørelse af projekterne. Bedømmelsen foretages af en rådgivende komité bestående af repræsentanter fra Albertslund Kommune, Freja ejendomme samt eksterne fagdommere.

 

Foto: Pudelek